Marka Haklarinin Korunmasi Ve Haksiz Rekabet

Marka Haklarinin Korunmasi Ve Haksiz Rekabet | Arıcıoğlu Hukuk Bürosu

Bir markanın tescil sahibi haricinde başka kişi veya şirketler tarafından kullanılması, markanıza yönelik çağrışım yapılacak şekilde kullanımı, haksız rekabet oluşturup, markanızın itibarını zedeleyebileceğinden; kullanımın durdurulması ve maddi manevi tazminat isteme hakkınız bulunmaktadır.  Sinai Mülkiyet Kanunu ilgili maddeleri ise şöyledir;

SMK Md 7 (1) Bu kanunla sağlanan marka koruması tescil yoluyla elde edilir. (2) marka tescilinden doğan haklar münhasıran marka sahibine aittir. Marka sahibinin izinsiz olarak yapılması halinde, aşağıda belirtilen fiillerin önlenmesini talep etme hakkı vardır.
A) Tescilli marka ile aynı olan herhangi bir işaretin, tescil kapsamına giren mal veya hizmetlerde kullanılması,
B) tescilli marka ile aynı veya benzer olan ve tescilli markanın kapsadığı mal veya hizmetlerle aynı veya benzer mal veya hizmetleri kapsayan ve bu nedenle halk tarafından tescilli marka ile ilişkilendirilme ihtimali de dahil karıştırılma ihtimali bulunan herhangi bir işaretin kullanılması,
C) aynı, benzer veya farklı mal veya hizmetlerde olmasına bakılmaksızın, tescilli marka ile aynı veya benzer olan ve Türkiye’ de ulaştığı tanınmışlık düzeyi nedeniyle markanın itibarından haksız bir yarar elde edecek veya itibarına zarar verecek veya ayırt edici karakterini zedeleyecek nitelikteki herhangi bir işaretin haklı bir sebep olmaksızın kullanılması,
Madde 29- (1) aşağıdaki fiiller marka hakkına tecavüz sayılı:
A) Marka sahibinin izni olmaksızın, markayı 7. Maddede belirtilen biçimlerde kullanmak.
B) marka sahibinin izni olmaksızın, markayı veya ayır edilemeyecek kadar benzerini kullanmak suretiyle markayı taklit etmek.
C) Markayı veya ayırt edilemeyecek kadar benzerini kullanmak suretiyle markanın taklit edildiğini bildiği veya bilmesi gerektiği halde tecavüz yoluyla kullanılan markayı taşıyan ürünleri satmak, dağıtmak, başka bir şekilde ticaret alanına çıkarmak, ihlal işlemine tabi tutmak, ihraç etmek, ticari amaçla elde bulundurmak veya bu ürüne dair sözleşme yapmak için öneride bulunmak.
Ç) Marka sahibi tarafından lisans yoluyla verilmiş hakları izinsiz genişletmek veya bu hakları 3. Kişilere devretmek.
(2) 19. Maddenin ikinci fıkrası hükmü tecavüz davalarında def’ i olarak ileri sürülebilir. Bu durumda kullanıma ilişkin beş yıllık sürenin belirlenmesine dava tarihi esas alınır.
Tescilli markayı izinsiz kullanan kişiler, marka hakkı tecavüze uğrayanın uğramış olduğu maddi ve manevi zararları ödemekle yükümlüdürler. Fikri mülkiyet kanununda maddi tazminat, manevi tazminat, itibar tazminatı olmak üzere 3 tazminat öngörülmüştür. Tazminat taleplerinde hukuka aykırı fiil, kusur, zarar ve uygun illiyet bağı aranmaktadır.

Arıcıoğlu Hukuk Bürosu olarak müvekkilimizin sahip olduğu marka isminin sonuna ”cafe” ibaresi eklenerek aynı sektörde kullanılması sonucu, müvekkilimizin uğramış olduğu maddi zarara ve marka itibarının sarsılmasından dolayı istemiş olduğumuz  manevi tazminat talebimiz mahkemece kabul edilmiştir. Örnek olması ve yol göstermesi adına gerekçeli kararı yayınlıyoruz.

Yukarı